UZ NJIH STE ODRASTALI: Najpopularnije TV serije poslednjih decenija

Autor: Milica Marković 05.01.2017.

Neki od vas su odrastali uz Nestašne godine, a drugi uz Game of Thrones, Porodicu Soprano ili Mućke. Bilo kako bilo, neka od ovih serija je sihurno obeležila vašu mladost.

1. Prijatelji

Američka humoristička serija, prati živote šestoro prijatelja, tri muškarca i tri žene, koji žive zajedno u Njujorku na Menhentnu. Stvorili su je Dejvid Krejn i Marta Kaufman, a serija je emitovana deset godina bez prekida u periodu od 1994. do 2004. 

2. Kako sam upoznao vašu majku

Godina 2030, otac priča deci kako je upoznao njihovu majku, tako da se prava radnja odigrava u sadašnjosti. Ideja autora je bila da napravi seriju koja će sačuvati sećanje na njegove  prijatelje iz mladosti i ludorije koje su pravili.  


Foto: Flickr/FunTheFireMagazine

3. Seks i Grad

Nerazdvojna četvorka Keri, Samanta, Miranda i Šarlot, besprekorno stilizovane, krstare njujorškim ulicama, otvoreno govore o seksu, ljubavi, prijateljstvu, muško-ženskim odnosima. Serija se prikazivala šest godina, a nastala je po uzoru na kolumnu spisateljice i novinarke Kendes Bušnel. Seks i grad je osvojio srca gledateljki širom sveta, toliko da su nakon emitovanja serije snimljena i dva filma.

4. Dosije X

Dva agenta FBI, Skali i Molder imaju zadatak da istražuju paranormalne fenomene. Zapleti, teorije zavere, zataškivanja, privukle su armiju obožavalaca.

Popularnost ove globalne senzacije je najviše kulminirala 1998. godine kad je izašao film "Dosije iks: Borba budućnosti".

5. Porodica Soprano

Entoni Toni Soprano je šef italijanske mafijaške porodice Dimeo (kasnije Soprano) u Nju Džerziju. Serija prati njegove poteškoće da održi balans između porodičnog života i poslava u mafijaškoj organizaciji čiji je vođa. Serija se emitovala osam godina i zaslužila poštovanje filmskih kritičara i publike širom sveta.


Foto: Flickr/IlonaGaynor

6. Uvod u anatomiju

Serija  je dobila naziv po čuvenom udžbeniku „Grejova anatomija" koji se koristi na prvoj godini studija medicine. Zanimljivo je da se baš tako zove i glavna junakinja Meridit čije prezime glasi Grej. Pet stažista u zamišljenoj bolnici „Sijetl grejs" u Sijetlu započinje hiruršku karijeru.

7. Mućke

Naslov serije aludira na glavne junake, braću Del Boja i Rodnija koji stalno izbegavaju  posao i plaćanje poreza. Ulaze u bilo kakav posao samo da bi došli do novca. „Sledeće godine u ovo doba bićemo milioneri", uzrečica Del Boja postala je jedna od legendarnih replika svetske kinematorgrafije.

8. Simpsonovi

Satirična parodija načina života američkog srednjeg staleža, predstavljenog kroz život porodice Simpson. Homer, Mardž, Bart, Lisa i Megi nastali su po uzoru na disfunkcionalnu porodicu tvorca serije Meta Grejninga.


Foto: Flickr/zorro013

9. Nestašne godine

Jedna od najpopularnijih serija devedesetih godina. Radnja je smeštena u jednoj izmišljenoj australijskoj gimnaziji u Sijetlu. U početku je serija obuhvatala samo događaje u školi, a u kasnije kako su i gledaoci rasli tako su i njihovi junaci, pa se radnja razvijala i van tinejdžerskih okvira.

10. Čari

Tri sestre – dobre veštice, od kojih svaka poseduje jedinstvenu magičnu moć koja raste  kroz njihove avanture. Koriste svoje natprirodne mogućnosti kako bi se borile protiv demona i zlih sila.

11. Igra prestola

Na izmišljenim kontinentima Vesterosa i Esosa članovi nekoliko plemićkih porodica se bore za Gvozdeni presto. Radnja prati i  dolazak zime i mističnih bića sa severa. Serija je nominovana za  Emi nagradu za najbolju seriju za svih pet sezona, dok je 2015. peta sezona dobila Emi nagradu za najbolju seriju u udarnom terminu. Takođe, serija je dobila nominaciju i za Zlatni globus.


Foto: Flickr/BagoGames

12. Štreberi

Leonard i Šeldon su briljantni fizičari koji razumeju kako funksioniše kosmos, ali se slabo snalaze u komunikaciji sa drugima, pogotovo devojkama. Sve se menja kada su u stan prekoputa njihovog doseli Peni.

13. Tračara

Buran život grupe srednjoškolaca iz bogatih porodica koji pohađaju privatnu školu u elitnoj Njujorškoj četvrti na Menhetnu. Serena van der Vudsen i  Bler Voldorf su najbolje prijateljice, ali i povremene suparnice. Razdvojila ih je velika Serenina greška koju joj Bler ne može oprostiti.

14. Tri Hil

Radnja serije se događa u fiktivnom gradu Tri Hil u Severnoj Karolini i  prati živote dva polubrata, Lukasa I Nejtana Skota. Zaklete neprijatelje povezuje košarka i problemi sa devojkama. Početkom pete sezone preskače se vremenski period od četiri godine. Radnja prati život likova nakon fakulteta. Sedma sezona prati događaje jednu godinu u budućnosti. Seriju je nedeljno pratilo 4.3 miliona ljudi. Osvojili su i prestižnu "Teen choice" nagradu.

2018 IDJVideos d.o.o. Beograd Sva prava zadržana