DAN D! Evropa sutra odlučuje o budućnosti interneta

Autor: IDJWorld 11.09.2018.

Evropski parlament danas će, prvi put, zvanično raspravljati o predlogu promene direktive o zaštiti autorskih prava. Onom predlogu koji je na noge podigao brojne aktiviste za slobodu izražavanja i slobodan protok informacija, ali i brojne medije i izdavače koji smatraju da se mora uvesti red u deljenje sadržaja na internetu.

Do 6. septembra prikupljali su se amandmani na predložene izmene, a parlamentarci će danas raspravljati o brojnim amandmanima koji su uloženi.

A posao koji je pred njima nije nimalo lak ni jednostavan. Zaštita autorskih prava i pravo na slobodan protok informacija dve su strane iste medalje koje nikako da pronađu kompromis. Kompleksna tema unela je podele, ne samo među 751 zastupnika u Evropskom parlamentu već i među pripadnike iste stranke u parlamentu.

Jedna strana ističe kako bi predložene promene uništile slobodu izražavanja i govora na internetu, dok drugi ističu kako velike internetske platforme iskorištavaju kreativce i autore sadržaja.

Za brojne je parlamentarce problem i u predlogu koji je prepun tehničkih izraza i komplikovanih pravnih referenci o kojima ne znaju ništa. Upravo bi se ti parlamentarci mogli prikloniti onoj strani koja pokaže veću veštinu lobiranja i uveravanja da je upravo njihov stav najbolji za budućnost Evrope.

Ko će obaviti bolji posao i hoće li parlamentarne stranke uspeti usaglasiti stavove, saznaćemo u sredu, 12. septembra, kad će evroparlamentarci javno obznaniti svoje glasove i odlučiti o budućnosti interneta kakav poznajemo u Evropi.

2019 IDJVideos d.o.o. Beograd Sva prava zadržana